Τρίτη, Φεβρουαρίου 24, 2009

ΟΤΙ ΠΙΟ ΣΟΒΑΡΟ ΕΧΕΙ ΑΚΟΥΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΓΣ.

ΑΠΟ http://www.metrosport.gr/?p=15409

Το “Μ” ανοίγει τον φάκελο όσον αφορά την κατασκευή του γηπέδου του Ηρακλή στη Μίκρα. Θεωρήσαμε σκόπιμο να ξεκινήσουμε την έρευνα και την τοποθέτηση απόψεων από έναν άνθρωπο, που γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις. Ο λόγος για τον γενικό γραμματέα του Ερασιτέχνη Ηρακλή, Κωνσταντίνο Γωγάκο, που είναι αν μη τι άλλο περισσότερο από δέκα χρόνια στον Σύλλογο. Για την ακρίβεια, τα τελευταία χρόνια έχει τη θέση του γενικού γραμματέα τόσο με τη διοίκηση Παναγόπουλου, όσο και με την τωρινή διοίκηση του Τριανταφύλλου.
Είναι συμβολαιογράφος στο επάγγελμα, επομένως έχουν περάσει πολλά χαρτιά και έγγραφα από τα χέρια του αναφορικά με το γήπεδο του Ηρακλή στην Μίκρα. Είναι γνωστός στην “κυανόλευκη” οικογένεια και αναμφίβολα έχει κάνει ουκ ολίγες συζητήσεις με φορείς και υπευθύνους για το γήπεδο του Ηρακλή στη Μίκρα. Ο Γωγάκος “φωτίζει” μέσω του “Μ” άγνωστες πτυχές και λεπτομέρειες της κατασκευής του γηπέδου του Ηρακλή και φυσικά εκφέρει άποψη για γεγονότα που έγιναν, αλλά και καταστάσεις, που έρχονται… Οι τοποθετήσεις του παρουσιάζουν αν μη τι άλλο μεγάλο ενδιαφέρον. Άλλωστε, το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι το επόμενο χρονικό διάστημα, όπου και θα φτάσουμε λίαν συντόμως στη δημοπράτηση του έργου.

- Κατ’ αρχάς, κ. Γωγάκο θα θέλαμε να μας πείτε εν συντομία ένα μικρό ιστορικό των τελευταίων ετών για το γήπεδο στη Μίκρα…

“Σύμφωνα με το επιχειρηματικό πλάνο, που έχει υποβληθεί και έχει υπογραφεί από τη ΓΓΑ, αυτή τη στιγμή έχουμε στη Μίκρα 56.600 στρέμματα, εκ των οποίων χοντρικά τα 38 είναι ιδιοκτησία του ΓΣ Ηρακλής και τα 18 και κάτι, μας έχουν παραχωρηθεί κατά χρήση σύμφωνα με την απόφαση, που πήρε ο τότε Υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Ορφνός. Είναι όλο το οικοδομικό τετράγωνο 2 του σχεδίου της Μίκρας, όπως έχει εγκριθεί με το νόμο 3207/2003″.

“Πέντε χρόνια πίσω μας πήγε…”

Σε αυτό το σημείο, ο Κωνσταντίνος Γωγάκος στάθηκε στο θέμα του κτιρίου της Μίκρας.
“Θα ήθελα να πω, σε αυτό το σημείο, πώς όταν δεν υπάρχει συνεργασία ανάμεσα στον ΓΣ και την ΠΑΕ, γίνονται λάθη. Δυστυχώς έγιναν σοβαρά λάθη. Το κτίριο της ΠΑΕ, το κτίσμα αυτό, χτίστηκε σε ακίνητο του δημοσίου. Οπότε, όταν κάναμε την ανταλλαγή οικοπέδων με τα συμβόλαια, αλλάξαμε τα σχέδια και αυτή η ιστορία μας πήγε πέντε χρόνια πίσω. Έπρεπε να μπει και το κτίριο της ΠΑΕ στην έκθεση τη δική μας. Αυτό το κτίσμα υπολογίζεται στη δόμηση, καθώς υπάρχει συντελεστής 0,3. Έχουμε το 35% των χρήσεων. Έχουμε στη διάθεσή μας 6.000 περίπου τ.μ. για εμπορικές χρήσεις (εστιατόρια κτλ.). Δομήσιμα μέτρα, έχουμε σύμφωνα με το 0,3 σ’ όλα τα στρέμματα (δηλαδή στα 56.600) έχουμε 17,000 μέτρα συνολικά, εκ των οποίων τα 6.000 είναι εμπορικές χρήσεις”.

- Ξέρουμε οι εμπορικοί χώροι τι θα γίνουν και τι γίνεται με τη ΓΓΑ;

“Η παραχώρηση μας έγινε με τον όρο πως σε τρία χρόνια και αυτό είναι πολύ βασικό, πως εμείς πρέπει να υποβάλλουμε στη ΓΓΑ πλήρη μελέτη για το γήπεδο. Ότι κάνουμε να είναι ενήμερη. Έτσι, εγκρίθηκε η μελέτη αυτή από την ΓΓΑ, όπως και με τα ρυθμιστικά σχέδια θα γίνει κάτι αντίστοιχο. Ο όρος είναι οτιδήποτε κάνουμε, εγώ ως ΓΓΑ πρέπει να το εγκρίνω. Το γήπεδο πρέπει να το ξεκινήσεις το πολύ σε τρία χρόνια. Αν δεν το κάνεις λέει η απόφαση, έχω εγώ δικαίωμα να ανακαλέσω τα 18 στρέμματα. Εμείς όταν αγοράσαμε την έκταση, το τέρμα του ΟΑΣΘ ήταν του Ηρακλή, της πάλης, του Μελισσανίδη, του Ηρακλή. Όλα αυτά τα ανταλλάξαμε και πήραμε το ενιαίο κομμάτι”.

- Τελικά τα δέκα στρέμματα είναι απαραίτητα;

“Λοιπόν, για να καταλάβει ο κόσμος. Αν μας παραχωρηθούν κατά χρήση, θα έχουμε άλλα 10 στρέμματα. Είναι ακόμη 10 στρέμματα, στο οικονομικό τετράγωνο 3, το οποίο συνορεύει με το οικοδομικό τετράγωνο 2, που είναι το δικό μας, όπου θα γίνει το γήπεδο. Αυτά τα δέκα είναι για βοηθητικές χρήσεις”.

- Θα έχουμε πρόβλημα, αν δεν μας παραχωρηθούν;

“Δεν είναι απαραίτητα για το γήπεδο, αλλά κατ’ εμέ είναι, γιατί μεγαλώνει το πάρκινγκ, μπορείς να κάνεις ένα κολυμβητήριο… Θα έχουμε δηλαδή 58+10 αν γίνει αυτό. Τα 6 τα αγόρασε η ΓΓΑ. Μάλιστα, θα υπογραφεί ένα συμβόλαιο από τον κ. Ιωαννίδη για να πάρει τα άλλα 4 στρέμματα (σ.σ. για 570.000 ευρώ) από τον ΟΕΚ. Κάτι, που θα γίνει στο επόμενο διάστημα. Εμείς έχουμε όλο το οικοδομικό τετράγωνο 2. Μπορούμε αύριο κιόλας να ζητήσουμε κι αυτό το κομμάτι, αν θέλει να μας το παραχωρήσει, για τη δημιουργία ενός πάρκινγκ”.

- Είχαμε μεταφέρει, πριν από δυο μήνες μέσω του “Μ”, για γήπεδο 20.000 θέσεων ως 24.000 θέσεων…

“Η “Deloitte” κάνει λόγο για γήπεδο με προδιαγραφές ΟΥΕΦΑ τύπου “elite”. Έτσι, ονομάζεται. Με 20.000 θέσεις και με προοπτική να γίνει και 24.000 θέσεις”.

- Τι σημαίνει ο χαρακτηρισμός γηπέδου ως “elite”;

“Υπάρχουν ορισμένες παράμετροι. Να απέχει το γήπεδο από το αεροδρόμιο πχ 15 χλμ. Να έχει συγκεκριμένες θέσεις πάρκινγκ, όχι για κλειστό υπόγειο, αλλά μπορεί να γίνει και αυτό αν το επιτρέπει η σύνθεση του υπεδάφους. Να μη βρεις εν ολίγοις θαλασσινό νερό”.

- Πόσες θέσεις πάρκινγκ απαιτεί;

“Μιλάει για γύρω 1.000 θέσεις πάρκινγκ. Είναι για την ακρίβεια 680 και 250 θέσεις”.

- Το πρότζεκτ της “Deloitte” είναι εφαρμόσιμο και εφικτό;

“Ναι, είναι εφικτό με τα στρέμματα, που έχουμε”.

- Υπάρχουν άλλα εμπόδια;

“Υπάρχει πρόβλημα, που δεν αφορά ωστόσο εμάς, αλλά την περιοχή, που είναι αδιαμόρφωτη. Βασική προϋπόθεση είναι η διάνοιξη της οδού Πόντου. Αν δεις το σχέδιο, προβλέπει να περάσει η Πόντου και να υπάρξει στάση του μετρό. Αν δεν γίνουν αυτά τα έργα υποδομής, φαντάσου να έρθουν χίλια αυτοκίνητα και να πρέπει να φύγουν από εκεί. Πως θα γίνει αν δεν ανοίξει η Πόντου; Είναι κάτι σαν και αυτό που λένε στο Βοτανικό ανάπλαση. Αν δεν γίνουν έργα υποδομής στο Βοτανικό με οδικές αρτηρίες, πως θα γίνει; Πρέπει να είναι προσβάσιμο το γήπεδο και αυτή τη στιγμή δεν είναι. Αυτό είναι το μεγάλο μειονέκτημα. Είναι κοντά στη θάλασσα και φοβούνται αρκετοί πως αν σκάψεις πολύ βαθιά, μπορεί να βρει νερό, επειδή έχει γίνει επιχωμάτωση του γιαλού. Για να σας δώσω μία εικόνα, εκεί που είναι τα γραφεία της ΠΑΕ στη Μίκρα, έφτανε η θάλασσα”.

Οι διαπραγματεύσεις με τον ανάδοχο

Από τη στιγμή που ο Ηρακλής θα ανοίξει την “πόρτα” για τις ανάδοχες εταιρίες του έργου, αυτόματα θα μπει σε μια διαδικασία διαπραγματεύσεων αναφορικά με λεπτομέρειες μεν, αλλά πολύ σημαντικές δε. Οι “κυανόλευκοι” θα κληθούν να διαπραγματευθούν την παραχώρηση της εκμετάλλευσης των εμπορικών χώρων στην κατασκευάστρια και επενδυτική εταιρία, ώστε να κάνει την απόσβεση του έργου. Ο γενικός γραμματέας του Γ.Σ. τοποθετείται και επί του συγκεκριμένου ζητήματος. Νωρίτερα ο κ. Γωγάκος αναφέρεται στις εκτάσεις του Ηρακλή: “Αγοράστηκε από τον ΟΕΚ το κομμάτι από το οικοδομικό τετράγωνο 3 και μας παραχωρήθηκε από τον κ. Ορφανό, στο οικοδομικό τετράγωνο 2″ για την ενοποίηση της έκτασης, ενώ είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως… “Το κυλικείο είναι σε χώρο ιδιοκτησίας του Ερασιτέχνη. Έτσι φαίνεται σύμφωνα με τα σχέδια” είπε για το κυλικείο που βρίσκεται πίσω από το κτήριο της ΠΑΕ.

“Έσοδα, ανταλλάγματα, εκμετάλλευση”

Σχετικά με το θέμα της αναδόχου εταιρίας, ο Ντίνος Γωγάκος τόνισε: “Στο θέμα του αναδόχου, αφού βρεθεί, πρέπει να συζητήσουμε για τα ανταλλάγματα. Η μελέτη λέει πως για να έχει ο Γ.Σ. έσοδα, πρέπει να παραχωρήσει την εκμετάλλευση των εμπορικών χώρων για κάποια χρόνια στην εταιρία και να έχει σταθερά έσοδα. Μετά το πέρας αυτών των ετών “φεύγει” ο ανάδοχος, με το γήπεδο να μένει στην κυριότητα του Ερασιτέχνη. Για να κάνει απόσβεση ο ανάδοχος, μπορεί να χρειαστούν και 50 χρόνια όπως με το γήπεδο “Καραϊσκάκης” ή αυτό της Λάρισας. Για να έχουμε σταθερό έσοδο ως Ερασιτέχνης για τα τμήματά μας, μεγαλώνει ο χρόνος παραχώρησης στον ανάδοχο. Μπορεί διαφορετικά να γίνει μια συμφωνία ανάλογα με τον τζίρο και τα κέρδη του, ποσοστιαία δηλαδή. Όλα αυτά είναι προς διαπραγμάτευση”, για να “φωτίσει” περισσότερο σύμφωνα με τα σχέδια που υπάρχουν την κατάσταση σ’ εκείνη την περιοχή: “Δικοί μας χώροι είναι από το δρόμο που μπαίνεις στη Μίκρα μέχρι το κυλικείο. Τα γήπεδα τένις είναι του ΕΑΚ Μίκρας. Μέχρι την οδό Ησιόδου που είναι οι Εργατικές κατοικίες, η έκταση είναι του Γ.Σ.” υπογράμμισε ο Γωγάκος.

Τα συμβόλαια ανταλλαγής
και το κτίριο της ΠΑΕ

Ο γενικός γραμματέας του Ερασιτέχνη στάθηκε και σ’ ένα περιστατικό, που έλαβε χώρα αναφορικά με το γήπεδο και ίσως ελάχιστοι το γνωρίζουν. “Δεν είναι δικαιολογία, είναι μία πραγματικότητα. Είχαμε αρκετά προβλήματα, μέχρι να φτάσουμε εδώ. Το σημαντικό βέβαια είναι ότι φτάσαμε. Αφού κάναμε τα συμβόλαια ανταλλαγής των οικοπέδων, μέχρι και Εβραίοι την από Ιταλία και τη Γαλλία στράφηκαν κατά του Ελληνικού Δημοσίου και διεκδικούσαν την έκταση. Όχι, τη δική μας. Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα. Περίπου 40 άτομα ήταν. Επαναλαμβάνω και πάλι, όχι κατά του Ηρακλή, εμείς καθαρό το πήραμε. Κατά του Δημοσίου. Αν δεν κάναμε την ανταλλαγή των οικοπέδων, ίσως και πέντε μήνες πριν, ίσως να κυνηγούσαν και εμάς. Θα χάναμε κι άλλο χρόνο, αν δεν γίνονταν αυτό. Από το πουθενά, από εκεί που φαντάζεσαι μπορούν να έρθουν προβλήματα… Για μένα είναι πάρα πολύ σημαντικό, που κάναμε την ανταλλαγή των οικοπέδων. Ήταν μεγάλη υπόθεση”.

- Πάμε σ’ ένα άλλο θέμα. Το κτίριο της ΠΑΕ περιλαμβάνεται μέσα στο σχέδιο; Τι συμβαίνει με αυτό;

“Το κτίριο έχει καλύψει μια δόμηση περίπου στα 1.000 μέτρα. Στη δόμηση δεν υπολογίζεται το υπόγειο, αλλά η όψη. Η θέση του ίσως θα πρέπει να ενσωματωθεί με το γήπεδο ή να κατεδαφιστεί. Ή να υπάρχουν τα γραφεία και να υπάρχει πχ επικοινωνία με το γήπεδο, πχ μέσω μιας γέφυρας… Το πλάνο λέει πώς τα γραφεία της ΠΑΕ μπορούν να είναι μέσα στο γήπεδο. Είναι βέβαια θέμα, που θα πρέπει να συζητηθεί”.

* Ολόκληρη η συνέντευξη αλλά και άλλες λεπτομέρειες σχετικά με το θέμα της Μίκρας στο σημερινό Metrosport


--->ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ : ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗ ΚΑΙ ΞΕΚΙΝΑΜΕ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΑΜΕΣΑ.ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΘΑ ΒΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΕΠΙΠΛΕΟΝ PARKING,ΜΕ ΤΗΝ ΟΔΟ ΠΟΝΤΟΥ,ΜΕ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ Η' ΟΤΙ ΑΛΛΟ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ.Η ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΓΗΠΕΔΟΥ ΑΦΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΤΕΤΕΛΕΣΜΕΝΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΚΑΙ ΘΑ ΤΡΕΞΕΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΤΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: